Italiensk vinhistorie

Udskriv

Historie

Italien er verdens største vinproducent med ca. 5900 millioner l vin pr. år. Der produceres mest enkle bordvine, men andelen af højkvalitetsvine er øget betydeligt de senere år. Alle vintyper produceres, men rødvine dominerer. Følgende beskriver Italiens overordnede vinhistorie...

Indhold

  Vindistriker i Italien
 1. 1 Historik
 2. 2 Vinlove
 3. 3 Druesorter
 4. 4 Vinregioner
  • 4.1 Piemonte
  • 4.2 Veneto
  • 4.3 Toscana
  • 4.4 Det det sydlige Italien

 

  På den italienske halvø har man dyrket vin formodentlig så langt tilbage i tiden som 2000 år f.kr. Etruskerne, som beboede den vestlige del af Midtitalien fra år 700 f.kr., dyrkede vin her, og det ældste fund af vin daterer sig til 600 f.kr. Grækerne invaderede den sydlige del af landet ca. 700 f.kr. og kaldte det Oenotria , som betyder "Vinlandet".

  Romerne greb magten i landet 300 f.Kr. og plantede vinranker over hele Italien. Det var også romerne som begyndte at lagre vinen på egetønder og fik idéen at anvende glasflasker som opbevaring.

  Blandt de vintyper som romerne producerede i Rom kan nævnes vin af typisk tilrøget karakter som blev lagret på loftet over køkkenet, hvor røgen fra komfuret gav sin specielle smag til vinen. En anden vin var Falernum , en kraftfuld rødvin på druen Aglianico. Falernum fremstilles fortsat.

  Vinlove

   

  Vinsegl på rødvin

  DOCG segl

  Idet Italien producerer mange forskellige typer af vine har der længe rådet stor uorden blandt vinene. I 1963 kom den vinlov, som etablerede lidt orden i det italienske vinkaos. Med inspiration fra det franske AOC-system, indførte man klassen DOC (Denominazione di Origine Controllata) men til forskel fra frankrig, hvor en central organisation INAO fastlægger, hvilke kvalitetskrav som gælder, er det i Italien hvert områdes producenter, consorzio som fastlægger kravene. Dette har ført til at kravene i de forskellige regioner varierer meget og DOC har mere fået karakteren af en oprindelsesbetegnelse.

  DOC regulerer blandt andet hævning, tilladte druesort, vinifikation og den geografiske oprindelse. I 1980 indførte man en ny overklasse, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). I 2003 havde 24 vine fået DOCG-titlen.

  I 1992 indførtes desuden klassen IGT (Indicazione Geografica Tipica), med lavere kvalitetskrav end for DOC og DOCG. Vinene kommer fra et defineret område og har visse kvalitetskrav.

  I de senere år har mange vinproducenter, især i Toscana, begyndt at producere vine af høj klasse, men hvor man anvender andre druer end de for området tilladte, for eksempel Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Producenterne kan da ikke anvende betegnelsen DOCG eller DOC og tvinges til at anvendte den lavere IGT. Vinene er kendte som supertoscaner.

  Følgende klasser findes nu i Italien:

 1. Vino da Tavola (VdT). Bordvine, de mest simple af vinene.
 2. IGT (Indicazione Geografica Tipica). Vinene må komme fra et vist område, men benytter sig af "ikke tilladte druer" for området.
 3. DOC (Denominazione di Origine Controllata). Her stilles desuden krav om hævning, vinifikation og lagring.
 4. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). "Overklassen" med endnu højere krav end DOC.

Druetyper